علی زرافشان در مصاحبه‌ای با باشگاه خبرنگاران جوان، از تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور خبر داد. این تاثیر ۳۰ درصدی قطعی و نه مثبت است. زرافشان با اشاره به سهم ۸۱ درصدی پذیرش در دانشگاه مبتنی بر سوابق تحصیلی، تاثیر قطعی ۳۰ درصدی کنکور را کمک به دانش آموزان دانست. این خبر جنجال‌های زیادی را در پی داشت که باعث شد در آبان خبر لغو این طرح منتشر شود.

حذف تاثیر قطعی (آخرین خبر)

با توجه به مصوبه چهاردهمین جلسه شورای سنجش و پذیرش دانشجو مورخ ۹۷/۰۸/۱۴ در آزمون سراسری سال ۱۳۹۸، میزان تاثیر سوابق تحصیلی، حداکثر ۳۰ درصد و با تاثیر مثبت اعمال می‌شود. بدین ترتیب تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور ۹۸ حذف شده و جای خود به تاثیر مثبت داده است.

تاثیر قطعی نمرات امتحان نهایی در کنکور

علی زرافشان، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تاثیر ۳۰ درصدی قطعی نمرات امتحان نهایی دانش آموزان در کنکور ۹۸ گفت: «این مسئله قانون مصوبه مجلس است و پیش از این هم در سال ۹۳ و ۹۴ به صورت تاثیر مثبت اعمال شده بود، اما در سال ۹۵ با اصلاحیه مجلس این قانون تغییراتی داشت. اکنون طبق برنامه جدید مصوبه به طور کامل اجرا خواهد شد یعنی تاثیر مثبت و منفی در کنار هم لحاظ می‌شوند.»

وی ادامه داد: «بیش از ۸۱ درصد ظرفیت رشته‌های دانشگاهی در شرایط فعلی بر مبنای نمرات وسابقه تحصیلی است بنابراین این مصوبه نقطه قوتی برای داوطلبان کنکوری محسوب می‌شود. علاوه بر دانشگاه آزاد در دانشگاه‌های دولتی هم ۱۲ درصد پذیرش از طریق سوابق تحصیلی در نظر گرفته شده است.»

طبق قانون مجلس، تاثیر سوابق تحصیلی برای داوطلبان کنکور از ۲۵‌ درصد شروع شود و به صورت صعودی افزایش یابد و انتظار می‌رفت که بعد از چهار سال، این پوشش به صد ‌درصد برسد.

زرافشان درباره تاثیر نمرات امتحان نهایی در سوابق تحصیلی گفت: «نمرات امتحانات نهایی با توجه به روندی که برای برگزاری این امتحانات در نظر گرفته شده است کاملا استاندارد بوده و حتی دانش آموزان بعد از فارغ‌التحصیلی برای مهاجرت به خارج از کشور می‌توانند از این مدرک استفاده کنند.»

معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش افزود: «با توجه به سازوکاری که برای طرح سوالات امتحانات نهایی وجود دارد، یادگیری دانش آموزان به خوبی سنجیده‌ می‌شود و کیفیت قابل قبولی دارد بنابراین می‌تواند به عنوان ملاکی در پذیرش دانشگاه محسوب شود.»

بودن یا نبودن، مسئله این است!

پس از انتشار این خبر، جنجال‌های زیادی به وجود آمد. عده‌ای موافق و عده بسیاری مخالف این قانون هستند. دکتر هامون سبطی از مخالفان این قانون در برنامه حالاخورشید گفت:

اجرای این قانون یعنی بین دانش آموز معدل ۱۹ و ۲۰، صدهزار نفر رتبه اختلاف ایجاد می‌شود. تصویب این قانون فقط به نفع مافیای کنکور می‌شود. چطور دو روز بعد از تصویب این قانون موسسات اموزشی پکیج امتحانات نهایی عرضه می‌کنند؟! آنها چطور از تصویب این قانون خبر داشتند؟

دکتر هامون سبطی درحالی این قانون را به فقط نفع مافیای کنکور می‌داند که علی زرافشان، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، تاثیر قطعی ۳۰ درصدی کنکور را کمک به دانش آموزان می‌داند.

دکتر هامون سبطی در حالاخورشید
دکتر هامون سبطی در حالاخورشید

سیدمحمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش، اخیرا در توییتی گفته است:

سال گذشته را یادتان هست؟ وقتی با شما از مافیایی صحبت کردم که با #اضطراب فرزندانمان #دلالی می کنند و آن روز تمام توان خود را برای مقابله با حذف آزمون های زائد گذاشتند. امروز حجم گسترده تبلیغات آن ها را به بهانه #کنکور می بینید؟ کمک کنید تا آرامش و نشاط را به مدارس بازگردانیم.

با توجه به سابقه آموزش و پرورش در خصوص تقلب و لو رفتن سوالات امتحان نهایی در سالیان اخیر، برخی مخالفان از عدم اعتبار نمرات امتحان نهایی می‌گویند. مخالفان بر این باورند که این قانون موجب نمره گرایی دانش آموزان می‌شود. بودن یا نبودن تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور، مسئله اصلی دانش آموزان پایه دوازدهم است. هر دو گروه مخالف و موافق، در استدلال‌های خود در مورد این قانون، کوتاهی دست مافیای کنکور را ذکر می‌کنند. آیا این قانون به نفع دانش آموزان است یا مافیای کنکور؟ آیا موج عظیم اعتراض به این قانون توسط مافیای کنکور برای ماندگاری کنکور طراحی شده است یا این قانون واقعا ایراد دارد؟

منابع و مراجع

تمام اطلاعات این مقاله از مرجع‌های زیر تهیه شده است؛

جمع آوری توسط مدرسه سوم.

 

نظر شما در مورد تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور چیست؟ این قانون به نفع چه گروهی خواهد بود؟ نظر خود را از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.